fredag 12 augusti 2016

Solfärgning: uppdatering


Mitt experiment med växtfärgning som jag skrev om för ett par månader sedan har fortsatt. Två vita ullgarner har alltså legat i varsin burk med skal från röd respektive gul lök, vatten och lite vinäger i mitt köksfönster i drygt två månader.


Nu började rödlöksgarnet lukta lite konstigt och färgen hade inte ändrats på länge, så det kändes som om de nog var klara (och var de inte det så fick de vara det i alla fall). Jag tog ut och sköljde garnerna och lät dem torka på balkongen.


Tyvärr blev jag inte särskilt nöjd. Gullöksgarnet blev rätt bra, det skiftar mellan orange-gult-vitt och fick fina nyanser. Men rödlöksgarnet fick en blandning av grå-rosa och brunt som mest ser smutsig ut. Blandningen av varma och kalla färger i ett och samma garn fungerar inte alls. Jag frågade om råd i gruppen Färga garn med svamp och växter på Facebook, och de trodde att jag haft i för mycket vinäger i vattnet. Annars brukar garn snarare bli olivgrönt av rödlöksskal.

Min plan nu är att färga båda garnerna i en kastrull med gullöksskal. Jag hoppas att det ska kunna ge det gula garnet ännu klarare finare färger, och göra det rosa garnet mer varmrosa.

Det var ju tråkigt att det inte blev så bra, men det var väldigt spännande att det gick att färga så enkelt hemma i köket. Fortsättning följer!

1 kommentar:

  1. Spännande! Det kanske blir fint uppstickat iaf, även om du inte blev nöjd med hur det ser ut på härvan.

    SvaraRadera