tisdag 15 oktober 2013

Engelske Ivar

I mitt långa inlägg från i söndags skrev jag om att jag var sugen på att börja med ett par handledsvärmare i dubbla färgskalor, blått och rött, utifrån mönstret Ivar från Vantar för alla årstider. Jag var faktiskt så sugen att jag satte igång genast och ritade upp mönstret och experimenterade med färgerna (jag använder korsstygnsprogrammet KG Stitch till sånt, det fungerar jättebra).

När jag var ute på promenad såg jag höstlöven mot himlen och insåg att det ju var precis samma färger som jag tänkt mig på handledsvärmaren. Kanske är det därför jag hela tiden kommer tillbaka till blått och orange-rött när det blir höst?


Jag brukar ju alltid ta mig flera badkar med vatten över huvudet, så om det inte kändes som en nog stor utmaning att sticka med 8 färger på sticka 2, så kom jag på att jag skulle lära mig sticka engelskt med en tråd också. Jag provar alltså att sticka kontinentalt (som de flesta gör i Sverige) med den ena tråden jag håller på med, och engelskt med den andra och alltså ha den i höger hand. När man väl kan det ska det göra flerfärgsstickning mycket enklare och snabbare.


Det jag inte insåg var att jag är som total nybörjare på engelsk stickning stickar extremt hårt, medan jag stickar väldigt löst när jag stickar kontinentalt och därför har gått ner en halv stickstorlek. Handledsvärmaren blir alltså lite tightare och lite bubbligare än jag hade tänkt mig och jag var nära att repa upp den igår, men efter en stunds fundering bestämde jag mig för att låta bli och hoppas att det värsta fixar sig när jag blockar den.
Redan nu, efter knappt en halv handledsvärmare, känner jag att mina engelska maskor kommer nästa lika lätt som de vanliga och det har börjat bli lösare och snyggare. Det blir verkligen enklare och mindre trassligt och pillrigt med flerfärgsstickning med den här metoden så jag tycker att alla borde prova, även om man kanske egentligen ska göra det på ett projekt som har lite färre andra svårigheter i sig.

Det här blir mitt bidrag till veckans möte med Husmorsskolans Nya Syförening. Titta in där för att se vad de andra gjort!

6 kommentarer:

 1. Det var lustigt, talade med en bekant till mig idag som också försökt sig på att sticka kontinentalt och engelskt, när hon gjorde flerfärgade vantar. Låter lite svårt tycker jag, men man kanske ändå ska prova!
  Det är ju oftast så att när man börjar med något är det lite knivigt i början, men det löser sig efterhand!

  SvaraRadera
 2. Glömde säga att dina färger är så vackra!

  SvaraRadera
 3. Vilka vackra färger du har där, och mönstret ser så fint ut.

  SvaraRadera
 4. Det låter både kul och avancerat!

  SvaraRadera
 5. Så fina färger., kommer bli superfina handledsvärmare!

  SvaraRadera