tisdag 16 februari 2016

Nästan Stig Strands mössa


Jag brukar inte sticka till min man, för han är mer kritisk än tacksam. Dessutom har han en mamma som är en helt fantastisk stickare, som det är svårt att mäta sig emot.

Men nu har han bett ett tag om att få något stickat någon gång, och en dag tog han ner vår kakburk för att visa exakt vad han ville ha. Vår kakburk är från 70-talet och har foton av dåtida utförsåkare, och där har Stig Strand en väldigt tjusig mössa på sig:


En sådan ville alltså min man ha, så jag fick börja googla.
Jag hittade ingen exakt likadan på internet, men flera Stenmarksmössor som liknade den. Eftersom jag inte gillade mönstret på originalmössan så mycket så blev jag egentligen rätt glad att jag inte hittade exakt det. Istället använde jag ett Dropsmönster som heter Reynald, men bytte ut det stora mönstret mot älgar som jag ritade själv.


Garnet är Sandnes Peer Gynt, ett klassiskt norskt tröjgarn som jag blivit förtjust i. Det är hållbart och rejält, men ändå mjukt och rätt så okliigt. När man läser kommentarer om det så är det många som har tröjor i Peer Gynt som hållit 10-20 eller till och med 40 år och fortfarande ser fräscha ut.


Först blev mössan alldeles för stor, så jag gjorde om det med en upprepning färre av mönstret så blev den lagom.


Min kritiske man tyckte först att det kändes konstigt att mössan inte hade en uppvikbar kant, att det var synd att den inte var exakt likadan som Stig Strands mössa (även om den var fulare) och att den måste ha en garnboll.

Jag gjorde en garnboll av det gula garnet, och nu använder han faktiskt mössan varje dag, får massor av komplimanger för den och verkar trots allt riktigt nöjd. Så jag kan nog sticka något mer till honom någon gång.

Jag fick en hel del garn över, och mössan var rolig att sticka, så jag gjorde en till av bara farten. Den här gav jag till en hemlös man som brukar hälsa på på mitt jobb, som hade en mössa med ett stort hål i. Han cyklar runt i staden hela dagarna, så jag tänkte att det kunde passa bra med cyklar på den här. Mönstret till cyklarna kommer från den fantastiska Sandra Jäger: Cycle Race Chart.

Mönstret under freestylade jag bara, mest för att jag tänkte att det var roligare att inte göra samma sak en gång till.Han blev väldigt glad för mössan, men nästan lite för glad. Han tyckte att den var så fin att han inte vill slita ut den, utan han använder den bara hemma i sitt läger och inte när han är ute och cyklar.


3 kommentarer:

  1. Himla fina mössor, särskilt den med cyklarna.

    SvaraRadera
  2. Vilka snitsiga mössor, jag är säker på att den med cyklarna värmer extra bra.

    SvaraRadera
  3. Jättefina båda två :) Vad fint att du gav bort den andra.

    SvaraRadera