onsdag 7 augusti 2013

Jag vill äga alla äldreboenden

Aftonbladet har skrivit om hur en gammal man hölls inlåst i en kvav fönsterlös skrubb utan dörrhandtag på insidan. Läs artikeln, den är fruktansvärd.

Det de inte har tagit upp i Aftonbladet är att företaget Aleris, som driver äldreboendet, 2010 gjorde en vinst på 865 miljoner kr. Aleris VD Stanley Brodén tjänade 2,4 miljoner kr det året.För varje hundralapp i skattepengar som Aleris fick in, togs 40 kr ut i vinst. (Källa)

Så länge vi tillåter privata storföretag att driva äldreboenden, apotek, skolor vårdcentraler och akutmottagningar så kommer vi att fortsätta se katastrofer och mänskliga tragedier som den här, John Bauer-koncernens konkurs eller Carema-skandalen.
Varenda krona som vi betalar in i skatt behövs i vården, skolan och äldreomsorgen. Vi kan inte låta riskkapitalbolag och storföretag ta ut dem i vinst och spara in på den verksamhet som samhället behöver. 

Vi har provat privatiseringar nu och har sett att det inte fungerar. Vi behöver inte vänta på att fler tragedier ska bevisa att vi har rätt, nu är det dags att vi tar tillbaka det som borgarna reat ut!

Det räcker inte att bara kräva minskade vinster eller ens förbud mot vinster. även om det är ett steg på vägen. Det finns alltid sätt att trixa sig runt sådana förbud, t ex genom räntekaruseller. (Då lånar ett företag pengar av ett systerföretag till jättehög ränta. Sedan betalar de tillbaka pengarna och går med minus, medan istället systerföretaget gör vinst.)

Idag låter det i media som om förändringar vore omöjliga och det är lika bra att sitta tyst och stilla i båten och låta företag och politiker spela sina spel ovanför våra huvuden, men det är ju faktiskt bara vi som kan förändra världen. Varenda stor förbättring som gjorts i Sverige, vartenda steg för att bygga upp välfärden och fördela makten rättvist, har kommit för att vanliga människor gick ihop, organiserade sig och tillsammans krävde dem.

Det var till exempel så det gick till när vi förstatligade apoteken förra gången, 1970. Kunde vi göra det då, så ska vi klara det nu med!

1 kommentar:

  1. Det är verkligen fruktansvärt hemskt. Blir så jävla arg och ledsen. Tyvärr tillhör ju sossarna också de som verkar tro att det inte går att ta tillbaka. Har du sett Lönesänkarna på svt förresten?

    SvaraRadera