tisdag 21 oktober 2014

Höstvantar


Jag läste Fast maskor och lösa funderingars blogginlägg om sin vackra halskrage i höstfärger och kom på att jag inte tagit några ordentliga kort på mina höstiga halvvantar.


Jag började på dem förra hösten, efter att jag läst Vantar för alla årstider och en bok om fair isle-stickning. Mönstret är Ivar från Vantar för alla årstider, men jag har använt åtta färger och försökt kombinera två färgskalor utifrån hur man brukar tänka i klassisk fair isle.


Inspirationen kom från höstlöv mot en klarblå himmel:Dessutom passade jag på att försöka sticka engelskt med en tråd och kontinentalt med den andra, alltså med en tråd i varje hand. När man fått in den tekniken så ska den göra det mycket enklare att sticka flerfärgsstickning, men att testa det för första gången i ett projekt som ändå var så här passa avancerat med många färger var nog att ta sig vatten över huvudet.

Jag stickade väldigt mycket hårdare med den ena handen än med den andra, så först var jag orolig att halvvantarna skulle bli alldeles för små, och sedan fick jag allt bättre ordning på det och slappnade av mer, vilket gjorde så den andra vanten då istället blev mycket större än den första.
Det var bara att repa upp och sticka om, och nu har jag två halvvantar som båda passar. De är inte exakt lika stora nu heller, men det gör ju egentligen ingenting när man har dem på sig.

Jag använde blandade ullgarner, några ärvda, några köpta second hand och något var Rauma Finullgarn.

Att projektet tog ett helt år berodde delvis på att jag lade undan det när storlekarna krånglade, delvis på att jag hade så många nystan i gång samtidigt att det inte funkade att ta med någonstans utan bara kunde jobbas på i soffan när jag var någorlunda pigg, och delvis förstås på det oändliga trådfästandet.


Det här blir mitt inlägg till veckans möte med Husmorsskolans nya syförening, titta gärna in där för att se vad de andra har gjort!

7 kommentarer:

 1. Vad fina de blev, jag är imponerad av dina flerfärgsskills! Måste börja öva på fair isle...

  SvaraRadera
 2. Fina. Det gör ju inget att de är olika stora när de väl är på. Först trodde jag att det var en optisk synvilla.

  SvaraRadera
 3. Jättefina! Vad duktig du är på att sticka mönster och dessutom med flera färger i varandra.

  SvaraRadera
 4. Alltså de här färgerna i kombination med varandra kan vara det vackraste jag sett i stickväg på mycket länge!

  SvaraRadera
 5. Så fina dom blev, härliga färger.

  SvaraRadera