tisdag 4 mars 2014

Kors i taket

Jag stickade en tröja till i vinter. Den passade perfekt, med massor av rätstickning under en lång konferens och sedan oket med korsade släppta maskor under jullovet, då jag hann koncentrera mig lite mer.


Mönstret heter Kross och är gjort av Védís Jónsdóttir. Det är fem olika nyanser av brunt, från beige till svart, som man använder för att få till färgövergången vid korsen. Även om jag inte provat tekniken förut så var den jättelätt att förstå och sticka.

Jag gjorde några förändringar i mönstret: Dels kortade jag av den så den blev midjelång, och dels gjorde jag oket annorlunda. I originalmönstret börjar oket mycket senare, men jag tyckte att det var finare att låta det gå ner över hela axlarna. Dessutom syntes minskningarna väldigt bra i den ljusa färgen, särskilt eftersom mönstret förespråkade öhpt istället för k2tog för att minska.
Jag minskade därför till 90 maskor så fort jag satt fast ärmarna, och började med korsen.  Sedan slutade jag helt titta på mönstret utan minskade med k2tog då och då och provade ofta för att få den att passa perfekt. Jag gjorde några rader med kortvarv på ryggen för att få urringningen lite högre där innan jag avslutade med resår i halsen.


Garnet är Lett-lopi, ett traditionellt Islandsgarn men tunnare än vanligt lopi-garn. Det fanns i massor av fina färger och nyanser, men det är väldigt stickigt och jag var rädd att det skulle klia. Det visade det sig knappt göra alls när man hade tröjan på sig, även om det inte är något jag skulle sticka med till barn eller kli-känsliga personer. Ännu mindre kliigt blir det av att jag måste ha på mig en t-shirt under för att det inte ska se för konstigt ut i hålen i korsen på överkroppen.


Sammantaget kan man väl säga att det blev fint, att mönstret var bra, garnet var bra och  mina ändringar blev jättebra. Enda felet med tröjan är att jag nu måste köpa en brun kjol för att matcha, och jag har än så länge inte lyckats hitta någon.

Det här blir mitt bidrag till veckans möte med Husmorsskolans Nya Syförening, titta gärna in där för att se vad de andra har gjort i veckan.


9 kommentarer:

 1. Vilken mysig tröja!
  Bra när det är enkelt och blir så snyggt!
  Sånt gillar jag!

  SvaraRadera
 2. Så snygg tröja! Väldigt fint mönster på oket, har aldrig sett ett sånt.

  SvaraRadera
 3. Vilken snygg tröja, jag gillar mönstret det är så härligt.

  SvaraRadera
 4. Visst är det härligt med goa tröjor! Än så länge är det ju ganska kallt ute.

  SvaraRadera
 5. riktigt snygg blev den .

  SvaraRadera
 6. Fin!! Du får sticka en matchande kjol :-)

  SvaraRadera
 7. Verkligen en härlig tröja! Nu blir jag så tröjstickarsugen. :)

  SvaraRadera
 8. Verkligen en väldigt fin tröja och dessutom gjord i ett underbart garn. Grattis till dig.

  Du frågade om sockegarnet jag gjort. Nej, jag har inte tagit in syntet i garnet, utan har bara tagit med de tjocka täckhåren för bättre slitstyrka.

  SvaraRadera