tisdag 30 juli 2013

Binge och tröjor

Utan kamera försmäktar jag vid denna dator, så jag tänkte ge mig på en bokrecension för den här symötestisdagen med Husmorsskolans Nya Syförening istället.

I somras åkte vi på utflykt till Äskhultsby i Halland, en by som fortfarande ser ut som på 1700-talet. Palten älskade hästarna och tupparna och jag älskade de gamla husen och den lilla butiken, där de sålde hantverk och handarbete i gammal stil. Nu hade jag tyvärr inte råd med vare sig hantverk eller handarbete, men jag köpte en bok istället för att kunna göra saker själv.



Boken heter "100 år med binge", är skriven av Mymmel Blomberg (vilket fantastiskt namn!) och handlar om den halländska bingestickningen. Den innehåller några få nya mönster men de var jag inte alls var intresserad av, utan det jag inspirerades av var historiken och berättelserna. I Halland har stickning länge varit en viktig del av hushållsinkomsterna, och efter en nedgång vid förra sekelskiftet då stickkonsten nästan glömdes bort återupplivades den och blommade upp när Halländska Hemslöjdsföreningen Bindslöjden bildades och började lägga ut stickning på fattiga kvinnor som stickade hemma. Det verkar ha gått till på ungefär samma sätt som med den mer kända Bohus Stickning, alltså.

Binge handlar inte direkt om någon speciell stickteknik eller några särskilda plagg, utan istället är det några traditionella mönster och färger som utmärker bingestickningen. Dessa stickar man alltid runt på rundsticka eller strumpstickor, så man inte ska behöva göra några aviga mönstervarv.

(Foto från Slöjdmagasinet)

Boken var väl inte spektakulär eller fantastisk, men däremot mysig och intressant. Det var roligt att läsa om historien bakom stickandet och trots att det inte fanns med särskilt många mönster så blev jag inspirerad av diagrammen och bilderna.


(Foto från Slöjdmagasinet)

Jag tänker göra ett par grytlappar i traditionella bingemönster så fort jag blivit klar med något annat projekt, och då göra som man ska och sticka dem runt på rundsticka så de blir dubbla och tjocka direkt och jag slipper de aviga mönstervarven.

Förresten har jag repat upp min gula Ella Funt-kofta.Jag hade hunnit upp till ärmarna men insåg att den blev alldeles för stor. Även om det är praktiskt och bra att ge för stora saker till barn, så känns det inte så roligt att ge bort något i storleken 1-1,5 år till en nyfödd.

Jag velar mellan två saker istället. Antingen gör jag den här tröjmodellen från Drops:

(Fotot från Drops)

Men istället för mönstret så gör jag det här trafikmönsterdiagrammet på botten av tröjan, fast i gult, rött, grönt och blått som är de färger jag har:

(Bild: Sandra Jäger)

Diagrammet är gjort av den fantastiska Sandra Jäger på Ravelry. Kolla in hennes mönster om ni itne gjort det!

Nackdelen med det är dels att mönstret är väldigt krångligt (på svenska var det helt obegripligt, men på engelska gick det i alla fall att förstå), och dels att det kanske blir lite skrikigt med alla de glada färgerna.

Det andra alternativet är Little Lumberjack Sweater av Mary Kate Long:

(Foto: Mary Kate Long)

Den verkar ha en praktisk halsringning, verkar enkel att göra och skulle nog vara snygg i helgult. Dessutom är det ju bra med resår när man inte vet hur tjockt barnet blir. Men blir det inte kanske lite tråkigt med bara gult?

3 kommentarer:

  1. Vilka underbara tröjor och vilka fina mönster.

    SvaraRadera
  2. Du kan ju göra muddarna i nån annan färg? Tycker den undre iaf såg ut som en väldigt mysig liten barntröja :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt, det ska jag nog prova. Tack!

      Radera