torsdag 28 mars 2013

Bland faraoner och grus

Nu är vi tillbaka hemma igen, och semestern har varit fantastisk! Allt var väldigt gammalt och väldigt stort, Egypten var ett underbart land och jag skulle kunna döda för att få mer av deras falafel.
Innan resan var jag orolig för hur det skulle gå med palten på flygplan och bussar, men det fungerade superbra. Han ammade och var till och med nöjdare än vanligt. Han trivdes i templen också, även om han tyckte att faraonerna (eller kanske arkeologerna) satt gruset på marken på fel plats och gjorde det till sin uppgift att sortera och provsmaka det noga. Han älskade att bada i poolen på hotellet, och att behandlas som en filmstjärna av egyptiska skolflickor som inte sett så många blonda bebisar tidigare.


Vi vuxna (jag, min man och min syster) blev ännu mer fascinerade och intresserade av det gamla Egypten än vi varit innan, köpte mängder av "sten"-statyer som souvenirer och njöt av värmen (även om vi  i jämförelse med Hurghada-turisterna på flygplatsen på väg hem såg ut att ha doppats hela i krita).Jag hade gjort upp stora planer på vilka handarbeten jag skulle ha med på semestern och hur mycket jag skulle hinna, men det visade sig att det enda jag hann med var att ta upp en bit på mina vantar som blivit fel.3 kommentarer:

 1. Ser härligt ut! Jag har alltid varit fascinerad av Egyptens historia, skulle jättegärna vilja åka dit nån gång! Var det hetsig stämning? Tycker ibland det är så jobbigt att åka till turistiga länder :S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var jättehärligt!
   Jo, Luxor har blivit av med nio tiondelar av turisterna sedan revolutionen i Egypten, så många är desperata och man kan inte gå ett steg utan att behöva säga nej om och om och om igen till försäljare och taxi- och droskförare. Vi tyckte ändå att vi vande oss, och försäljarna började känna igen oss, och mot slutet blev det ganska trevligt att småprata med de man gick förbi.
   Men vi såg många turister som inte gjorde som vi utan som tittade ner i marken och halvsprang mellan försäljarna, och för dem såg det ut att vara jättetrist.
   Man måste klara av att pruta också, men det tyckte vi också var trevligt efter ett tag. (Sedan går det lättare om man behåller sina perspektiv, och minns att även om den här försäljaren nu försöker lura mig på 5 kr så gör det inte så mycket för mig och är faktiskt inget att reta upp sig på.)
   Sedan bodde vi i den "turistigare" delen av Luxor. Staden är ungefär lika stor som Göteborg, och i många delar såg man varken några turister eller försäljare och de enda som pratade med en var alla de som ropade "hello" eller "welcome" för att de var så glada att det kom dit turister igen, eller de som ville leka/gosa med/nypa Eyvind i kinden.

   Radera
 2. Vad härligt med semester!

  SvaraRadera