tisdag 14 juni 2016

Solfärgning

Jag har inte vågat färga garn någon gång, för det kändes som ett så stort projekt med grytor och kemikalier och kokning och grejer, som blir svårt att kombinera med småbarn och ett litet lägenhetskök.

Men så hörde jag på En podd om slöjd där de pratade om färgning och i förbigående berättade om en kompis som tyckt att färgning var för krångligt tills han fick veta att man kan färga i en burk. Jag började googla direkt på färgning i burkar, och startade mitt eget experiment i köksfönstret senare samma vecka.

Även när man färgar i en burk brukar man behöva beta (förbereda) garnet med något (oftast alun) för att färgen ska bli varaktig, men tydligen så sak lök och rödlök vara två av väldigt få saker som blir färgäkta även utan betning.
Dessutom är det saker som är lätta att få tag på, jag gick helt enkelt till en matbutik och tog en lök av varje sort och fyllde resten av påsen med alla de skal som låg i löklådorna. (Sedan betalade jag i självscanningen för att inte förvirra någon kassörska.)
Garnet är Ullcentrums tvåtrådiga ullgarn.


Jag varvade helt enkelt garn och lök i burkarna och fyllde upp med vatten och vitvinsvinäger (för att få klarare färger).
Sedan ska burkarna få stå i solen i köksfönstret under hela sommaren, ungefär två månader (när man kollar på internet verkar det som om folk på soligare ställen kan få fina resultat efter bara en helg i
solen, men här i Sverige verkar det vara åtminstone en månad som gäller).
Än så länge har det gått två veckor, och garnerna har fått lite färg. Rödlök kan tydligen ge antingen rött och grönt, men mitt garn i rödlöksburken ser hittills helt klart rött ut.

1 kommentar:

  1. Spännande! Ska bli kul att se hur det blir :) Jag har bara färgat i burk med kaffe och te för en beige nyans.

    SvaraRadera