tisdag 19 augusti 2014

Två mössor: En hippie och en racerförare

Jag har stickat en del mössor i sommar, både åt den nya babyn och åt min vanliga palt. Och så en del som hamnade lite mittemellan i storlek.

Det här blev en sådan där mittemellanmössa. Den är gjord efter det klassiska mönstret på en bebishjälm i Varmt och Stickat av Eva Trotzig och Erika Åberg. Den boken borde jag ta och skriva lite mer om någon gång, för den har både sina för- och nackdelar. Det här mönstret hade ganska knapphändiga instruktioner, men när jag väl begrep det så var det snabbt och roligt. Framför allt stod det ingenting om hur man skulle sy ihop den, utan bara att den skulle sys ihop.

 

Garnet är Debbie Bliss Baby Cashmerino, mitt favoritbebisgarn i min favorittomatfärg. Storlek skulle vara nyfödd, men blev väl lagom till en ettåring ungefär. Men det fungerar ju bra det med, det kommer att behövas mössor nästa vinter också. En mössa i rätstickning på tvären blir ju dessutom superstretchig, så den går på min två och ett halvt-åring också utan större problem.

Jag gillar verkligen den här mössmodellen. Den är både klassisk och lite rolig, och det är så praktiskt att den värmer både i öronen och pannan.Den andra mössan jag tänkte visa upp är mer speciell för mig, för den är gjord i mitt första handspunna garn. Ullen kommer från ROAR Fibre and yarn, och kom med när jag köpte min slända. Garnet är förstås ojämnt och klumpigt, men jag tycker att det faktiskt fungerade jättebra till en sådan här enkel mössa. Det gick åt ca 80 gram, och är i genomsnitt ungefär i DK-tjocklek.
Först tyckte jag den såg lite väl "hippie" ut, men när jag stickade på en vit icordkant och en tofs på toppen för att få ett lite mera "sammanhållet" intryck blev jag jättenöjd.


Min son blev också jättenöjd, han tycker att det ser ut som en indianmössa eftersom det är en tofs på, och har velat ta på sig den då och då under hela sommaren.
Jag har inte använt något mönster direkt, och den här mössan blev också såpass stretchig att den passar både min son och mig.

Det är så svårt att få barn att hålla sig stilla länge nog för att få till bra bilder, så här modellas mössorna av ett par kryddor på balkongen istället:

Det här blir mitt bidrag till veckans möte med Husmorsskolans Nya Syförening. Titta in där för att se vad de andra gjort!

2 kommentarer:

  1. Fina mössor och vad roligt att sticka med egen spunnet garn.

    SvaraRadera