onsdag 6 augusti 2014

Inte ens jul i juli, utan i augusti

Även om jag inte bloggat i sommar så har jag både stickat och spunnit ändå. Men jag börjar med att berätta om ett gammalt projekt som jag inte kommit mig för att fotografera ordentligt sedan den blev klar i vintras: Paltens julaftonsväst.
  

Jag köpte fint julrött Debbie Bliss Baby Cashmerino i december och tänkte mig en snabb och enkel stickning för att ha något tjusigt att ha på sig vid både födelsedag, julfirande och nyår. 
Jag började på ett Drops-mönster med en fin struktur på överdelen och kom ganska långt innan jag insåg att den blev alldeles för stor och jag fick repa upp och minska en storlek:


På nästa försök hann jag bara med resåren innan jag fick syn på Rowan Felted Tweed hos Garnfabriken By Ingalill och insåg att det garnet ju var ännu perfektare, lite rustikare och mycket juligare än Debbie Bliss-garnet, så då fick jag repa upp igen och börja om med det nya garnet.

Den här gången hann jag sticka ännu längre innan jag insåg att västen var på väg att bli enorm, trots att jag gjorde en mindre storlek. Så här såg det ut när jag jämförde med en av paltens pyjamasar:


Det var bara att repa upp igen, och nu var jag less och ville ha ett nytt mönster. Det fick bli Pepo Pie av Joeli Caparco, och den påbörjades den 22 december för att stressstickas som tusan och avslutas på julaftonsmorgonen, då min svärmor som tur var lyckades gräva fram några knappar som passade perfekt. Den blev omtyckt av bäraren i alla fall (även om han vägrade ha fluga till), och mönstret var superbra och garnet mjukt och mysigt med perfekta tweednoppror.
Nu ett halvår senare upptäckte jag att knapphålen växt rejält så i morse tightade jag till dem ordentligt, och tror att västen nog kan sitta fint nästa jul med.

På det här fotot är ljuset helt galet blått så den ser mer rosa ut än den är, men annars stämmer det rätt bra med verkligheten:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar