fredag 14 februari 2014

Fyra smutsiga sockor, två av dem med extratår


Jag fick till sist fram kameran och fotograferade lite, trots det dåliga ljuset. Tyvärr råkade inte det tajmas med en socktvätt, så det här är hur strumporna ser ut efter ungefär två månaders oavbruten användning i blöta bruna skor.
Jag lovar att jag tvättade dem direkt efteråt.

Det första paret strumpor är efter mönstret Winterling av Regina Satta. Här finns en bild på när de var nya och rena. Det var ett fel i den engelska översättningen av mönstret som först gjorde det svårt, men när jag frågat i en tysk grupp så hörde mönsterskaparen av sig med en rättelse direkt.
Det är första gången jag provat sticka flätor, och jag tycker att det gick bra. Jag läste för slarvigt i mönstret för hälarna så de blev inte riktigt som de skulle, men de blev fina ändå.


Som man ser på den här andra bilden (om man ser någonting alls för all smutsen), så är de ganska tighta och har töjt sig lite där jag plockat upp maskor efter hälen. Det är inte så det stör, men jag hade nog gjort dem en aning större om jag gjorde om dem.

Garnet är Järbo Mellanraggi, och det var trevligt att sticka med, flätorna syns bra och det håller kanonfint. Efter ganska många månaders väldigt flitig använding i och utan skor, så har jag bara behövt stoppa ett litet hål under tån.


De andra sockorna är mitt första försök att göra en istickshäl/afterthought heel. Jag hämtade instruktionen för hälarna från Sticka Mera, och gjorde resten av strumpan efter mitt vanliga Järbo-raggsocksmönster. Jag blev inte så nöjd alls med hälarna.Den ena hälen sydde jag ihop med maskstygn, och det var jag inte så bra på då (ännu), så det blev ganska knöligt. Den andra satte jag ihop med en three needle bindoff, men efter ett par timmar repade den upp sig och jag fick sy ihop den, vilket blev ännu lite knöligare. Jag tycker att de känns konstiga på foten som om de är på väg att ramla av, och inte alls är lika bekväma som en vanlig socka med hällapp. Men de gick superfort att sticka i alla fall!


Jag använde Svarta Fårets Raggsocksgarn som jag hade kvar från den virkade sjalen jag gav till min syster förra julen. Det fungerar bra förutom att det nopprar rejält (som ni ser).  Till tån och ränderna använde jag Drops Nepal, som jag hade använt till kanterna på sjalen.
Det var dumt gjort.


Jag ska aldrig aldrig någonsin använda ett garn i 100% ull till sockor igen. På två månader fick jag fyra hål i tårna. Till sist var det ingen mening med att fortsätta stoppa dem, utan jag fick klippa av och repa upp dem och sticka på nya i två små gröna raggsocksgarnrester. Den ena tån blev nog större än den andra, men inte riktigt så mycket större som det ser ut på bilden. Nu ser strumporna ut så här:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar