fredag 23 september 2011

De får inte kalla sig slavar

Bemanningsföretagen har ledsnat på att de fått så dåligt rykte, och bestämt sig för att göra något åt det. Istället för att förbättra villkoren för de anställda, vill de byta namn på dem.
På sidan vikallaross.se har de startat en omröstning för att hitta ett nytt namn på de anställda i bemanningsbranschen. Just nu leder "bemannolog" och "kaosonaut".
De accepterar inga negativa förslag, tog tillfälligt ner sin facebookgrupp och har stängt kommentarsmöjligheterna på sin youtubefilm.

Fackaktivisten Frances Tuuluskorpi hade det här meningsutbytet på Twitter med Almega (som organiserar bemanningsföretagen):

FrancesTuu: Jag har föreslagit Vi kallar oss slavar, men det verkar inte ha kommit med på listan. Inte än iaf.
AlmegaAB: Är inte det lite nedvärderande mot de som jobbar inom bemanningsföretag?
FrancesTuu: Inte alls. Det är inget fel på slavarna, bara på slaveriet.
AlmegaAB: Det är tråkigt att du jämför jobb med slaveri!
FrancesTuu: Jag som jobbat i 40 år tycker tvärtom att jämförelsen var rätt skojig. Ännu skojigare blir slavupproret.

Som tur är finns det andra som tar yttrandefriheten på allvar, och låter de bemanningsanställda helt ocensurerat komma med förslag som de själva tycker beskriver sin arbetssituation. De har startat facebookgruppen Vi kallar oss och sidan vi.kallaross.se, där bemanningsanställda berättar om hur de blir tvingade att jobba trots att de är sjuka, hur de tvingas jobba utan skyddskläder, alltid får de tyngsta och hårdaste jobben och aldrig vågar klaga hos chefen eftersom de vet att de kan få sparken när som helst. Ett av de vackraste, sorgligaste och argaste blogginläggen kommer från Agnes Arpi, och måste absolut läsas.

På den ocensurerade sidan leder namnförslaget "slav", följt av "daglönare" och "låtsasanställd". Bemanningsföretagens Facebooksida svämmar över av kommentarer, men än så länge är det bara två som är positiva. Båda kommer från verkställande direktörer.

Bemanningsföretagens förbundsdirektör säger i Svd att "Jag tror inte att det är någon i branschen som skulle kalla sitt jobb för sådana saker. Det är andra personer med en annan agenda som ligger bakom det här. Det är samma folk som skriver kränkande och stötande saker på tidningarnas kommentarsfält på webben." Han har alltså kommit fram till vad han själv vill kalla de bemanningsanställda.
Han kallar dem troll.

Själv har jag röstat på lönedumplings.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar