tisdag 3 mars 2015

Inte så lättstickat men väldigt finstickat

På bokrean i år köpte jag Lättstickat: finstickat av Anna Wilkinson (för 75 kr, och nu kostar den 59 spänn hos Bokus såg jag).


Till att börja med: Boken har fantastiskt bra bilder! De lyckas vara vackra och vintagetjusiga samtidigt som de visar fram (åtminstone de flesta av) plaggens detaljer, vilket inte alla stickboksförfattare brukar lyckas med. Plaggen i boken är dessutom färgglada, roliga och har en stark "Pom Pom Magazine"-känsla. Det är kanske hälften koftor och tröjor, och hälften smågrejer som mössor och halsdukar. Alla mönster är för vuxna kvinnor, i storlek 36-44.

Boken är upplagd så att första halvan är för nybörjare och andra för mer avancerade stickare, men några av mönstren i nybörjardelen verkar ändå krångligare än vad jag någonsin stickat hittills så jag skulle inte ge den till någon som just börjat.

Mönstren är alltså snygga med en rejäl vintagekänsla. Det är flera som jag ville sticka direkt, t ex Fair Isle Rib Top:

(Foto: Laura Edwards)


... och Shawl Collar Cardigan with Floral Embroidery:

(Foto: Laura Edwards)

Mönstren är dock krångligt skrivna, särskilt med tanke på att de är engelska. Det känns som att läsa ett dropsmönster, och dessutom är alla tröjor och koftor stickade i delar med fram- och bakstycke och ibland ett knappband som ska sys på också. Det känns onödigt krångligt och rent idiotiskt när man t ex stickar en fair isle-väst.

Kanske kan det vara därför det finns så få projekt för mönstren på Ravelry, trots att den legat uppe där i drygt två år. De projekt som finns är inte jättepositiva heller.

Jag får kanske använda boken mer som inspiration och låta bli att följa mönstren slaviskt, men den är faktiskt en väldigt bra inspirationskälla och 75 kr är den helt klart värd.

1 kommentar:

  1. Fina bilder! Jag köpte 4 böcker på Bokus för jag hade presentkort och så var det ju rea hehe :) Bla Älskade kofta som jag är väldans nyfiken på. Tycker det är mysigt att ha att bläddra i oavsett om jag ska sticka en massa från dem eller inte. Plus det är ju jättebra inspiration! :)

    SvaraRadera