tisdag 18 november 2014

Spunnet

Jag har spunnit en hel del sedan jag köpte en spinnrock (Louet s10) i våras, men jag har inte fotograferat och visat så många garner här på bloggen.

Det suddigaste fotot är av ett tvåtrådigt garn i worsted-tjocklek. Jag hade köpt två påsar med 50 g i varje av en okänd färgad ull, som jag tror är tänkt för nålfiltning. Ullen var i fem separata bollar i olika nyanser av rött och gult, och den var på rea så jag hade svårt att låta bli den även om det inte var ultimat spinningull. Resultatet blev nog lite stickigt, men fullt användbart ändå.
Jag bestämde mig för att testa fraktalspinning, och tror att det blev ganska bra men det är så svårt att veta innan man sett garnet uppstickat. Nu har jag börjat på en kofta med det handspunna garnet i oket, och hoppas randningen kommer att se ut som jag har tänkt mig.


Här syns ullen lite grann:


Ullen längst fram på bilden är en fläta 100 gram merino/silke från CoolWool.se, i färgen Pepparkorn. Den spann jag tunnare, i tvåtrådig fingeringtjocklek ungefär. Jag försökte separera färgerna ganska mycket under tiden jag spann, så det silvriga och guldiga kommer fram mer i garnet.
Jag tycker verkligen om färgen, det är som en skogsglänta med sol som skiner in. Garnet är mjukt och härligt, och ganska så jämnt.
Jag har faktiskt redan stickat en sjal i det här garnet, men jag har inga bilder på den ännu så den får ni se någon annan gång.Det tredje garnet jag spunnit är av en härlig blå fläta av 100 gram BFL som jag köpt av West Mountain Wool på Etsy.  Den började jag spinna på slända i våras, men när jag köpt min spinnrock så var det inte så kul att spinna med slända längre så då har den blivit liggande.


Nu bestämde jag mig för att inte tvinga mig själv att spinna på slända när jag inte var sugen på det. Istället tvinnade jag upp det jag spunnit från sländan till spinnrocken, och fortsatte sedan spinna ullen direkt på rocken. Det var svårt att få till en lika tunn singel på rocken som jag kunnat göra på sländan och garnet blev inte så väldigt jämnt, men det blev ganska fint ändå tycker jag.
Min mamma har antytt att hon skulle önska sig en sjal i julklapp, och jag tror att det här garnet skulle passa perfekt för henne.


Nu blir det kanske inte så mycket spunnet på ett tag, för även om jag börjat lära mig sticka medan jag ammar så känns det än så länge omöjligt att spinna under tiden. Och ammar, det gör jag nästan hela tiden just nu.

Det jag har på gång på spinnrocken är ett väldigt "rustikt" garn av finull som jag köpt direkt från fårklippningen, och sedan tvättat och håller på att karda själv, men det får jag skriva mer om en annan gång.

Det här blir mitt inlägg i veckans möte med Husmorsskolans Nya Syförening. Titta in där för att se vad de andra gjort i veckan!

3 kommentarer:

  1. Vad mycket fint du har spunnit, och spännande att ge sig på hela processen från fårklippning till färdigt garn!

    SvaraRadera
  2. Gud vad imponerad jag blir av ditt hantverk! Helt ljuvliga färger också!

    SvaraRadera
  3. Så fint du har spunnit, jag hoppas att jag sak lära mig att spinna.

    SvaraRadera